Artikel top billede

Bonus til tinglysnings-boss: 265.000 kroner

Manden med ansvaret for den digitale tinglysning har over de seneste år fået krydret sin millionhyre med "engangsvederlag".

Læs også:

Tinglysnings-chef: Jeg sætter ikke min egen løn

Formand forsvarer omstridt bonus til tinglysningschef

I de seneste år har direktør i Domstolsstyrelsen Adam Wolf i alt scoret 265.000 kroner i såkaldte "engangsvederlag".

Adam Wolf har i den seneste tid optrådt en del i medierne, hvor han har udtalt sig om en af de største offentlige it-skandaler i mange år: Den digitale tinglysning.

I kølvandet på implementeringen af it-løsningen, der skulle gøre tinglysningen så godt som papirfri, har problemer for advokater, huskøbere og andre, der skulle bruge systemet, hobet sig op.

Beregninger fra Dansk Byggeri viser, at problemerne har kostet op imod en milliard kroner i tab.

Den øverste ansvarlige for Domstolstyrelsen og det digitale projekt, Adam Wolf, hæver iøvrigt ud over engangsvederlagene på 100.000 kroner i 2007, 75.000 kroner i 2008 og 90.000 kroner i 2009 en årsløn på 1.236.026 kroner.

Engangsvederlag skal ifølge Personalestyrelsen gives "målrettet, fleksibelt og som et aktivt ledelsesinstrument". Desuden skal de understøtte "institutionens mål og værdier".

Forsinket i 2007

Hele it-projektet under Domstolsstyrelsen er blevet forsinket af flere omgange.

I 2007 blev et aktstykke til Finansudvalget afleveret, hvor det fremgik, at projektet blev udskudt i syv måneder.

Det alene ville i øvrigt koste 80 millioner kroner, blev det oplyst. Selvom det angiveligt var CSC, der ikke kunne leve op til sine forpligtelser, så udtalte Adam Wolf sig således til Computerworld:

"Vi er meget kede af det, fordi det koster mange penge at udsætte sådan et projekt," sagde han i 2007 og forsvarede den indgåede kontrakt, der betød, at CSC dengang kun så ud til at skulle betale en millionbod.

Forsinket i 2008

I november 2008 meddeler styrelsen, at der vil gå endnu længere tid med at være klar. Faktisk bliver forsinkelsen nu oppe på halvandet år i alt.

Beregninger viser, at man mister gevinster for cirka 200 millioner kroner ved udskydelsen.

"Det er rigtigt, at der er halvandet års effektiviseringsgevinst, som ikke kommer ind. Den udskydelse vi har nu, den udskyder gevinsten," konstaterede Adam Wolf dengang.

Han udtalte videre om forsinkelsen:

"Der er to hovedårsager. Den ene er forsinkelse af del-leverancer fra CSC. Den anden er, at der er enighed om, at kompleksiteten er så stor, at hvis man vil værne sig mod fejl, så skal man bruge ekstra tid på test".

"Alle er enige om, at det værste vil være, at vi åbner systemet, og der er fejl i det," sagde han i november 2008 til Computerworld.

It-problemer i 2009

Men da projektet endelig kommer på benene i anden halvdel af 2009, vakler det så meget, at det fører tankerne tilbage på en af danmarkshistoriens største it-skandaler, Amanda.

Domstolsstyrelsen selv kan dog ikke lide den sammenligning. Her peger man på, at det ikke er selve it-systemet bag den digitale tinglysning, der har fejlet, men derimod den manuelle sagsbehandling i Hobro, der har "været ramt af uforudsete overgangsproblemer".

Ikke desto mindre efterlod introduktionsperioden for den digitale tinglysning en sagspukkel på ikke færre end 75.000 uafsluttede sager og sendte ved et uheld 700 sager ud i den blå luft.

Aviserne bugnede af historier om rasende boligkøbere og advokater, der var ved at koge over, fordi systemet ikke fungerede.

Sagen har fået politiske efterdøninger, hvor ministre er blevet grillet under flere samråd om sagen. Blandt andet blev det afsløret, at forudgående test var noget løse i koderne, skrev Comon.

Endelig kulegraver Rigsrevisionen hele skandalen.

Læs også:

Tinglysnings-chef: Jeg sætter ikke min egen løn

Formand forsvarer omstridt bonus til tinglysningschef.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere